Kako Do Posla U Americi? Rad U Americi – Posao U Americi

Rau U Americi

Kako Do Amerike:

Svi znamo za Ameriku, jer hej, ipak smo odrasli uz sve “američko’. Počevši od televizijije, muzike, video igrica, raznih internet portala, Apple, NBA… šta god volite ili je Vaša pasija, donekle je Amerika imala uticaj na Vaš dalji tok razmišljanja.

Svako od nas bi voleo barem jedan deo svog života, a neko i čitav da provede radeći i živeći u Americi. U ovom blogu ćemo Vam navesti nekoliko primera na koje sve načine možete da boravite određeni period u Americi i da živite taj američki san.

Mi ćemo ovde isključivo pisati o legalnom odlasku i radu u SAD-u. Nikako, ali nikako niti jednom kandidatu nećemo ikada da govorimo niti da savetujemo ili sugerišemo bilo šta ilegalno, jer ubuduće mogu da imaju velike posledice, a moguće i doživotnu sankciju zabrane ulaska u SAD, pa čak i novčane kazne, ili još gore… zatvor.

Kako Legalno U Ameriku?

-Turistička Viza Za Ameriku-

Kao osnovni vid odlaska u bilo koju zemlju, tu je odlazak kao turista. Ako ste državljanin Balkana, onda ste sigurno čuli koliko je teško dobiti turističku vizu. Turističku vizu i nije tako teško dobiti, već je teško prikazati dokaze koji pokazuju Vaše čvrste veze sa zemljom.

Tako npr. jedan mlad momak ili devojka koji su tek završili srednju školu ili fakultet, nemaju pokretne, a ni nepokretne imovine na svoje ime, nemaju stalni posao ili druge čvrste veze, kao što su supružnik ili potomstvo. Oni će izuzetno teško i veoma retko biti odobreni za turističku (B tip vize) vizu. Naravno, postoje retki slučajevi gde i jesu odobreni, ali to je 1 u 20 kandidata i verovatno postoje razlozi zašto su odobreni (nije konzul iz nekog ličnog hira sigurno odobrio).

Da li su odobreni zato što imaju rodbinu koja živi i radi legalno u Americi i idu u posetu, da li zato što imaju bliskoga sebi (brat/sestra ili roditelj) koji pohađaju neki vid škole ili rade/borave legalno u Americi.

Isto tako kandidati koji idu u posetu svojim najbližima koji su na J1 programima kulturne razmene budu često odobreni za turističku vizu, ali ove vize su kratkog veka obično. Obično traju toliko koliko i planiraju da traje poseta (koju sedmicu).

Deca su najčvršća veza koju osoba može imati sa zemljom, i obično kandidati za turističku vizu koji imaju maloletnu decu koja ostaju u matičnoj zemlji boravka tokom njihovog odlaska u SAD na turističku vizu su u 90% odobreni slučajevi za vizu. Ovo važi u većini slučajeva kada je Balkan u pitanju, dok članice EU kao što je Hrvatska i druge susedne zemlje dobijaju vizu izuzetno lako za SAD.

To je zato što su u članstvu EU i nemaju potrebu da zloupotrebljavaju te turističke vize radi ilegalnog rada, posao u Americi i ostanka u istoj, što je i glavni faktor zašto kandidati iz tih zemalja i nekrše pravila turističke vize. Glavno pravilo i uslov za turističku, odnosno B vizu, jeste to da kandidat namerava napistiti SAD nakon kratkog boravka u istoj.

Kandidat koji aplicira za turističku vizu i bude odbijen savetujemo da ne pokušava ponovo da aplicira za istu dok se nešto ne promeni u njegovom statusu, jer konzuli neće odobriti vizu ako je sve isto kao što je bili i tokom prethodnog interviewa. Ako kandidati sa istim statusom pokušaju ponovo da apliciraju, biće odbijeni u najvećem broju slučajeva i tako će ponobo izgubiti $160 koje su uplatili konzularnom odeljenju za taj termin viziranja.

Ako nekome treba pomoć pri apliciranju za turističku vizu, ili su im potrebne konsultacije, uvek mogu da kontaktiraju agenciju za dodatne informacije i pomoć oko istog. Možete nas kontaktirati putem našeg sajta u donjem desnom uglu, ili putam kontakt stranice sajta.

Turistička viza

-Programi Kulturne Razmene U Americi

Work And Travel Program

Work and Travel program je program kulturne razmene koji je osnovan i implementiram sredinom 20og veka. Detaljnije o programu možete pronaći ovde na zvaničnom sajtu ministarstva SAD, na Wikipedia ili na našem prethodnom blogu.

Program je zaživeo na našim prostorima početkom 21 veka kada su intenzivnije počele da se koriste socialne i društvene mreže kao što su Facebook, Instagram i drugi vidovi online komunikacije i distribucije informacija.

Program je postojao na našim prostorima i tokom 90tih godina prošlog veka, ali zbog slabe informisanosti i eksponiranja tadašnjih agencija, izuzetno mali broj kandidata je išao na dati program. Možda je svega do nekoliko stotina kandidata (100-300) išlo sa teritorije čitavog Balkana.

Sada godišnje sa Balkana i Ex-Yu bloka ide oko 6000-8000 kandidata. Kao što i sami možete da vidite, ovo je drastičan pomak i skok u brojevima i interesovanju.

Studenti koji se odluče za Work and Travel program imaju mogućnost da dobiju posao, i da rade do 4 meseca unutar Amerike, a nakon toga imaju grace period u trajanju od 30 dana da putuju unutar iste. Ovaj grace period važi kao i turistička viza, imaju pravo da borave i putuju unutar zemlje, ali ne i da rade. Ako kandidat bude radio tokom ovog perioda, smatraće se kao ilegalan rad i može da ima konsekvenci u budućnosti, pa čak i tada ako budu uhvaćeni ili prijavljeni policiji ili imigracionoj.

Poslove koje student može da radi tokom radnog perioda programa možete pronaći na jednom od naših prethodnih blogova.

Kao i sami učesnici Work and Travel programa, neki smo čak bili i po 4 puta, a neki smo sada i među predstavnicima Work and Travel alumni organizacije Srbije (slika niže kolege Vladimira kao jednog od predstavnika alumnija tokom posete Washingtonu, organizovanom od strane Department of State i ambasade SAD u Beogradu), savetujemo svim studentima da barem jednom odu i vide i iskuse drugačiji način života, a pritom da su sa super društvom iz čitavog sveta, da će poboljšati engleski neizmerno i da će zaraditi sasvim fino tokom ta 4 meseca radnog perioda.

Posao u Americi  Kolega Vladimir (drugi sa gornje leve strane)

Mi u agenciji American Dream nudimo mogućnost da kandidat plati čitav program iz Amerike ili po povratku iz iste. Ovo nije uslovljeno nikakvim bankama i kreditima, već mi kao agencija finansiramo i želimo da pomognemo što većem broju kandidata da vide i proputuju svet. Na ovaj način verujemo da ćemo barem malo da poboljšamo i način razmišljanja mnogih, a samim tim i poboljšati uslove života u našoj zemlji kroz nekoliko godina, jer baš ti omladinci mogu bite sledeće vođe društva.

Work and Travel

Internship i Trainee Program

Ovo su programi stručnog usavršavanja u Americi, a razlike između Internship Programa i Trainee (Training) Programa možete pronaći ovde na zvaničnom sajtu Deparment of State, ili na našem sajtu na ovom linku.

Ovo su programi koji su osmišljeni da kandidati budu uključeni u poslovni život firme, a da su se odlučili za te poslove za svoj životni poziv, a ne samo kao sezonski posao ili letnju avanturu.

Znači ovo je program za mlade profesionalce koji teže ka tome da postanu buduće vođe na tržištu. Neprocenjivim iskustvom i praksom koju će steći na ovom programu, može izuzetno da unapredi CV i portfolio mladoj osobi.

Ovi programi su namenjeni pre svega kandidatima između 23 – 40 godina starosti. Ali određene branše kao što su ugostiteljstvo i turizam primaju kandidate do 31-32 godine starosti, a gde kandidati koji apliciraju za praksu iz poljoprivrede mogu da učestvuju i sa 40 godina.

American Dream i ovde sarađuje sa najprestižnijim sponzorima i poslodavcima za vašu struku, a pritom smo i jedina agencija na Balkanu koja se primarno bavi baš ovim programima. Svi naši kandidati imaju mogućnost otplate Internship ili Trainee Programa iz Amerike ili po povratku sa istog.

Internship and Training Program

AU Pair Program

Au Pair Program je program za dadilje, odnosto babysitter-e. Ovaj program je pre svega za devojke, i to za devojke do 26 godina starosti.

Detaljnije o ovom programu možete pročitati ovde na zvaničnom sajtu Department of State.

Devojke koje učestvuju u ovom programu će raditi sa decom u porodici koja ima bude dodeljena. Sve porodice u pitanju su porodice visokog staleža. Ovde će devojke živeti sa porodicom i čuvati decu datoj porodici.

Devojke će imati svoju sobu i imaće mesečne stipendije od $500 – $1500. Takođe, porodice često devojkama plaćaju i dodatne kurseve i doškolovavanje u Americi ako kandidati to žele.

Kandidati mogu da ostanu na programu godinu dana, a nakon toga mogu da produže program još dodatnih 3, 6, 9 ili 12 meseci. Znači devojke mogu do maksimalnih 2 godine da provedu radeći u Americi.

Dadilja

Camp Counselor Program

Camp Counselor Program je namenjen studentima slično kao i Work and Travel Program, ali na ovom programu studenti imaju šansu da rade u američkim letnjim kampovima. Ovde će kandidati imati priliku da iskuse kako američka deca provode svoje letu u jednom od američkih mnogobrojnih kampova.

Detaljnije o ovom programu možete da pročitate ovde na zvaničnoj stranici Department of State.

Teacher Program

Ovo je program za učitelje, vaspitače, nastavnike, profesore i generalno sve prosvetne radnike.

Ovde prosvetni radnici imaju pravo da budu zaposleni od strane vrtića, osnovne škole ili srednje škole u Americi i da imaju pravo da žive i rade u Americi kao prosvetni radnici 3-5 godina.

Ovde su kandidati u mogućnosti da povedu svoju porodicu zajedno sa sobom u Ameriku, gde će supružnici dobiti dozvolu za rad, a deca će nastaviti školovanje u Americi.

Detaljnije o programu možete pročitati ovde na zvaničnom sajtu Department of State.

J2 viza

J2 vize su vize koje se dodeljuju supružnicima i maloletnoj deci nosioca J1 viza (Internship Program, Trainee Program, Teaching Program).

Kandidati na ovim vizama imaju pravo da budu sa nosiocem J1 vize u Americi i da žive i rade u istoj. Nosioci J2 vize nemaju pravo da zarađuju više od J1 nosioca vize.

Detaljnije o programu možete pročitati ovde.

-Sezonske Radne Vize-

H2B Program

H2B Program je program koji se zasniva na sezonskom ne poljoprovrednom radu u Americi.

Poslodavci kojima se odobri od strane Department of State da uvezu inostranu radnu snago to rade po principu H2B vize ako su u pitanju poslovi koji nisu iz oblasti poljoprivrede. Kandidati ovde imaju pravo da rade 6 meseci kod datog poslodavca, a imaju ukupno pravo da produzuju vizu do 3 godine.

Detaljnije o ovom programu možete da pročitate ovde na zvaničnom sajtu Department of State.

H2A Program

H2A program je sličan H2B programu, samo što je ovaj program za sezonske poljoprivredne radnike.

Detaljnije o programu možete da pročitate ovde na zvaničnom sajtu Department of State.

-Green Card-

Zelena karta se može dobiti na nekoliko načina, ali najzastupljeniji načini su putem braka ili putem green card lutrije.

Detaljnije o lutriji možete pročitati ovde.

Ovo su samo neki od legalnih načina na koje možete da odete u Ameriku i da živite i radite na određeno i neodređeno vreme. 

Da li biste voleli da čujete i o drugim programima?

Stay tuned for the next AD Blog