Work And Travel: Sve O Programu!

Šta Je To Work And Travel? Šta Je Work And Travel Program

Summer Work and Travel je program koji spada u grupu programa kulturne razmene koje je ovlastio Department of State Sjedinjenih Američkih Država sredinom XX veka kao mera bilateralne saradnje između SAD-a i drugih zemalja.

Detalji programa na zvanicnom sajtu Department of State

Detalji o programu na Wikipedia

Svrha Work and Travel Programa:

Program je namenjen omladini, konkrteno studentima. Kandidati ovde imaju mogućnost odlaska u SAD-a na 3-4 meseca radnog perioda, a nakon toga imaju dodatnih 30 dana grejs perioda da putuju unutar SAD-a. Studenti, budući akademski građani, budući lideri zemalja i buduća pokretačka mašina svih zemalja su target grupa ovog J1 programa. Izloženi američkom kulturom i načinom života, mnogi mladi će dobiti novu, bolju sliku o Americi i amerikancima. Glavni cilj ovih programa je kulturna razmena, ne samo između zemlje porekla i Amerike, već svih zemalja. Mnogi studenti će biti iz različitih zemalja i različitih krajeva sveta, tako da nije čudno da kada se student vrati iz Amerike da ima poznanike u Kini, Rusiji, Turskoj, Italiji, Irskoj i drugim zemljama.

Šta Smeju Da Rade U Americi?

Studenti imaju pravo rada kao i svoje američke kolege tokom, a mnoge kolege će baš i biti američki studenti koji su na letnjem raspustu i koriste priliku da rade i zarade za sledeći semestar.

Nakon isteka radnog dela programa (za studente Balkana 4 meseca), studenti imaju pravo da iskoriste grejs period od 30 dana da putujete unutar SAD-a. Tokom grejs perioda nemate validnu vizu za rad, već imate pravo da boravite kao turista tih 30 dana i da putujete, a ukoliko napustite SAD tokom grejs perioda, onda nemate više pravo da ulazite u Ameriku ako nemate drugu adekvatnu vizu (B1/B2 ili drugu).

Poslovi U Americi Tokom Work And Travela? Koje Poslove Mogu Da Radim U Americi?

Poslovi koje studenti rade su stvarno razni, počevši od onih koje mnogi rade i kod nas tokom leta, tako i do nekih koje mnogi nikada nisu ni pomišljali da mogu raditi.

Obično su poslovi tokom Work and Travel programa sezonskog karaktera, kao i poslovi koji se izuzetno brzo i lako mogu naučiti obavljati.

Mnogi studenti rade kao:

-Sobarice (Housekeeping)

-Spasioci na bazenima (Lifeguards)

-Pomoćnici u kuhinji (Kitchen help)

-Perač sudova (Dishwasher)

-Radnik u brzoj hrani (Team member)

-Pomoćnik konobara ili konobar (Food runner, Busser, Waiter/Server)

-I mnogi drugi…

Studenti mogu raditi u restoranima, hotelima, hostelima, zabavnim parkovima, rad na bazenima, rad u restoranima brze hrane, suvenirnicama…

Studenti mogu da rade sve poslove koji nisu suviše fizički naporni i poslovi koji nemaju obavezu rukovanja opasnim spravama ili hemikalijama kao sastavni deo posla.

Detaljno objašnjenje od strane Departmetn of State se može pročitati ovde

Koliko Smem Da Radim U Americi?

Obično svi kandidati žele da rade što više tokom datog leta u Americi, tako da svi gledaju kako da rade 2 ili 3 posla, ili da dobije prekovremene sate na primarnom poslu. Prekovremeni sati su u Americi uvek plaćeni 1.5X regularne satnice. Tako da npr. da je regularna satnica $10/h, kandidat će posle 40 radnih sati na datom poslu ući u overtime sate. Što znači da će već 41vi radni sat biti plaćen $15 (odnosno $10 X 1.5 = $15).

Svi poslodavci gledaju kako da daju što manje prekovremenih sati, jer njima kao poslodavcima to nikako nije u koristi. Ali, pošto su sezone na sezonskim turističkim mestima izuzetno dobre i sa dosta gostiju, u većini vremena su im potrebni radnici, tako da su primorani da drže radnike duže ili da im daju dodatne radne dane ili sate, što našim studentima znači, jer tako mogu da zarade dosta više.

Zaključak:

Znači, došli smo do zaključka da je kandidatu u interesu da ide tamo gde je špic sezone tokom ta 4 meseca kada je i sam kandiadat tamo, jer će tu baš moći da rade dosta sati, da lako nađe dodatan posao.. ali isto tako i da se druži sa velikim brojem studenata iz čitavog sveta koji dolaze isto na Work and Travel program kao i naši studenti.

Savet oko biranja posla, ako već niste dovoljno vešti sa radom kao konobar/server, onda je najbolje da uzmu poslove sa fiksnim radnim satima, gde ćete moći lako da se organizujete da nađete dodatan posao. Svaki poslodavac želi da zna kada može da vas očekuje, i ako vi imate fiksne smene na jednom poslu, lako ćete pronaći i drugi posao gde možete da dobijete suprotne fiksne sate tokom dana. Tipa može da se radi housekeeping od 7-15, a od 16 ili 17 do 22 da se radi drugi posao, tipa u kuhinji restorana, kao pomoćnik konobara ili slično.

Posao na Work and Travelu Spasilac Work and Travel Spremačica na Work and Travelu

Zarada na Work And Travelu? Koliko Mogu Da Radim? Koliko Mogu Da Zaradim na Work And Travelu? Gde Da Idem Na Work And Travel?

Mnogi studenti kada idu u Ameriku, prvo što gledaju i na šta ciljaju su satnice, jer misle da što su veće satnice da će samim tim i više zaraditi. Ali ovo je daleko od istine, a evo i zašto.

Obično gde su satnice više, tamo su i sami troškovi života veći. Tako kandidat koji ide u npr. California ima satnicu $16, ali isti taj kandidat plaća smeštaj $800-$1000 mesečno, gde njegove kolege na istočnoj obali ili manjim turističkim mestima plaćaki $250-$500, ali su im i satnice niže na istočnoj obali.

To što je satnica veća, nije i garant da će se i više vratiti/uštedete. Kandidati na šta trebaju da obraćaju pražnju jeste lokacija pre svega, jer ćete 4 meseca provoditi na baš toj lokaciji, i najpametnije je da je to lokacija koja će odgovarati vašem karakteru i stilu života.

Primer Lošeg Work And Travela

Tako na primer devojka koja voli plažu, voli toplo vrene, voli da se sunča, voli izlaziti i družiti se sa prijateljima… za nju je onda neka življa lokacija gde ima dosta ljudi koji su okvirno njenih godina i njenog interesovanja. Bila bi ogromna greška da se takva devojka šalje na malo mesto gde dolaze penzioneri, jer će ta ista devojka da zamrzu program i sve što ima veze sa istim.

Za takvu devojku po mišljenju nas iz agencije jeste mesto gde dolazi veliki broj studenata, gde mogu svi da se druže tokom leta, ali isto tako i mesto koje je dosta turistički posećeno da može lako da nađe i dodatne poslove (naravno, lokacija je na okeanu gde ima pristup i plaži i suncu). Ovakva devojka će „najviše zaraditi“, jer će provesti prelepo leto na mestu koje baš odgovara njenim željama i stilu života, a pritom će moći da poboljša jezik, da upozna mnogo novih drugara, da dobije sjajan ten, da zaradi fin iznos novca da sebi može da obezbedi dosta novih i lepih stvari… ovo je pravo Work and Travel iskustvo.

Koliko Se Zaradi U Americi?

Koliko može da se zaradi? Pa to je vrlo diskutabilno. Niko nikada neće moći da zaradi isto, iz prostog razloga što svaki posao nije za svakoga, a isto tako se svako neće isto snaći na istom poslu.

Isto kako svi nismo studenti matematike, tako nisu ni svi studenti na Work and Travel programu serveri, odnosno konobari (obično svi žele da budu konobari, jer su čuli da su tu najbolje pare?). Nemamo svi iste afinitete prema tom poslu, nije svačiji engleski na dovoljno visokom novou da može da se upusti u tako nešto, nisu svi pričljivi, kao niti sposobni da rade više stvari u isto vreme (da se pamti više narudžbina, da se nosi veliki broj narudžbina i da se zna kome ide šta, da se vrši naplata i mnogo drugo).

Šta Mi Radimo Da Pomognemo?

Mi u agenciji ćemo svakog kandidati proveriti i oceniti za koji je posao najbolji, kao i koji posao najbolje leži baš njemu. Uvek ćemo biti iskreni sa kandidatom i reći mu realno šta ga sve može snaći na takvom poslu. Cilj nam je da svaki kandidat bude srećan i zadovoljan na poslu, zato se i trudimo da ispunimo sva očekivanja (ako su ispunjiva). Pošto ćete svi raditi 40+ sati sedmično, što spada u trećinu budnog vremena u sedmici, kandidati moraju da budu srećni i zadovoljni, jer u suprotnom ovo nije program za uživanje i avanturu, već za torturu i mučenje… a to nikome nije cilj :).

Zarada se kreće od pokrivanja programa i koferom nove garderobe i sitnica, pa sve do $10 000 i više u kešu. Sve zavisi od studenta koji posao radi, koliko je spreman da radi, da li može da izdrži fizički i psihički tu količinu posla, da li želi da se toliko žrtvuje, koliko troši tokom života u Americi i drugo. Naš savet je da se radi 40-55 sati sedmično, jer tu kandidati mogu lepo i da zarade i da uživaju sa društvom, kao i da putuju tokom slobodnog dana, jer ako se radi više od toga, teško da će biti slobodnih dana tokom sedmice.

Prosečna Zarada U Americi?

Prosek koji studenti vraćaju je oko $3000 čisto kada se oduzme od iznosa novac koji je bio potreban uložiti za odlazak u Ameriku (cena programa, taksa za viziranje, avionska karta, džeparac, smeštaj i hrana u Americi i drugi troškovi). Tako da i u najgorem slučaju, kandidati uvek vrate uloženo, plus sjajnu priliku da upoznaju novu kulturu, da vide drugi deo sveta i da steknu internacionalno radno isksutvo, koje će vam značiti prilikom budućeg zaposlenja. Svako će pre primiti kandidata koji je bio aktivan i koristio svoje vreme tokom studija ne samo na učenje, već i na druge aktivnosti.

Studenti na plaži Work and Travel

Na Koji Tip Vize Idem? Da li Mogu Ponovo Na Work and Travel Program? Koliko Mogu Ostati U Americi?

Work and Travel spada pod kategoriju J viza, konkretno J1 viza. J1 vize su vize namenjene za programe kulturne razmene, u koju grupu spada i Work and Travel program.

Postoji više tipova J1 viza, a sve o tim vizama možete da pročitate ovde

Trajanje programa zavisi od zemlje u kojoj studirate, jer postoji zasebno pravilo za svaku zemlju. Svaka država ima drugačiji plan i program za studente, tako da studenti u Hrvatskoj i studenti u Srbiji ne mogu da započnu program u isto vreme, jer kandidatima iz Hrvatske je propisano da mogu da započnu program tek od 10og juna najranije, a državljani Srbije mogu od 21 maja. Ovo je tako jer je ministarstvo prosvete date zemlje u saradnji sa Department of State došlo do datuma kada većina studenata ostaje bez obaveza na fakultetima (nemaju predavanja i vežbe).

Ovde možete da pogledate koji je najraniji datum kada možete da započnete program na osnovu zemlje u kojoj studirate

Studenti mogu da učestvuju više puta na Work and Travel programu. Što znači da student može da učestvuje i 2, 3 ili 4 puta, ali moraju da pokazuju progres u studijama i da imaju napredak. Studenti moraju da polažu ispite i da napreduju u studijama. Ako kandidati obnove godinu zbog Work and Travel programa, neće biti ponovo pušteni na program i slično.

Napomena: Postoji mogućnost da će izaći novi pravilnik za 2020 ili 2021 sezonu gde će studenti moći maksimalno 3 puta da učestvuju na J1 programima. Ovo i dalje nije na snazi, ali razmatra se i moguće je da bude usvojeno u budućnosti.

Koji Su Drugi J1 Programi? Drugi Work And Travel Programi?

Pored Work and Travel programa, postoji još 14 J1 Programa. Mi kao agencija imamo u ponudi 3 programa, i to:

-Summer Work and Travel (Work and Travel)

-Internship (Intership Program) >>>>> Detaljnije na sajtu

-Trainee (Training Program) >>>>> Detljnije na sajtu

Kao agencija smo lideri u regionu za Internship I Trainee Programe, a sami se možete uveriti i na našoj stranici za Internship i Trainee Program.

Pored J1 viza, postoje i J2 dependant vize (J2-Spouse i J2-Child). J2 vize su prateće vize koje se dodeljuju supružniku ili detetu nosioca J1 vize. Kandidati na J2 vizi će moći da prate J1 viza nosioca i da budu sa njim/njom tokom trajanja njihovog programa. J2 viza nosioci će dobiti radnu dozvolu nakon 90-120 dana i moći će da rade da se izdržavaju tokom boravka u Americi.

Napomena: J2 visa nosioci nece smeti da zarađuju više od J1 viza nosioca.

Detaljnije o J2 vizama ovde

Koliko Košta Work And Travel Program? Work And Travel Program Na Rate? Kako Da Platim Work And Travel?

Work and Travel cene variraju od države do države, a isto tako i od agencije do agencije unutar te države.

Kod nas u Srbiji, Bosni, Crnoj Gori i Hrvatskoj su cene oko $1600. Pored ovakvog Work and Travel programa, postoje agencije koje nude i jeftinije programe, kao na primer za spasioce na bazenima (Lifeguard Program). Ovaj program se krece od oko $1200, jer veliki broj kompanija za spasioce plaćaju deo programa za kandidata, jer su im potrebni spasioci tokom leta za rad, zbog obima posla jer je sezona.

Većina agencija nudi da se program plati u nekoliko rata (3-5 rata), a svaka agencija traži da se program plati pre odlaska na program. Isto tako agencije nude kredite preko banaka, ali tu roditelji moraju da dižu kredite kako bi poslali studenta na program.

Jedino mi u agenciji American Dream nudimo mogućnost studentima da plate čitav program iz Amerike dok rade i zarađuju. Bez


 banaka, kredita i izlaganja dodatnim troškovima.

Ovde nema posredovanja banaka, nema kamata, nema zateznih i dodatnih troškova… nema rizika.

Ovo smo omogućili kako bi mnogi sjajni studenti imali priliku da vide Ameriku, a na ovaj način se uklonio problem sa finansijama.

Detalje o plaćanju programa možete pronaći ovde

Detalje o plaćanju Lifeguard programa možete pronaći ovde

Stay tuned for the next American Dream post!