Šta je to Internship program u Americi?

Internship program je program zasnovan od strane State Department-a Sjedinjenih Američkih Država, i spada u jedan od 15 kategorija J1 visa programa.

J1 programi su programi koje je američka vlada počela da praktikuje jos davne 1961 godine. Ovo je urađeno kako bi počeli da sprovode programe kulturne razmene, i kako bi stranci dobili bolji uvid u američki način života i kulture. Ovim programom takođe i američki državljani imaju priliku da upoznaju kulture i načine života svojih gostiju na programu kroz svakodnevni kontakt i komunikaciju sa njima.

Detaljnije o istorijatu programa možete pričitati na: https://en.wikipedia.org/wiki/J-1_visa

Internship program je osmišljen kako bi mladi stručni kadrovi imali priliku da rade i da se usavrše u nekim od najboljih američkih kompanije iz oblasti za koju su se školovali prethodnih godina. Ovo dođe mnogima kao stručna praksa nakon završenog fakulteta, ili tokom završne godine.

Kandidati koji budu išli na program stručne prakse, imaće priliku da rade zajedno sa svojim američkim kolegama i da uče od svetskih stručnjaka, da primene stečeno znanje sa fakulteta u praksi i kroz taj proces razviju se u mlade stručnjake.

 

A da li mogu svi da idu na Internship program?

Svako ko je završna godina fakulteta, ili je diplomirao, ima pravo da se prijavi na jedan od mnogih internship programa koje nude mnogi poslodavci širom Amerike.

Postoje određene regulative koje onemogućuju određenim strukama da učestvuju na programu (npr. medicinari, pravnici, itd), ali možete uvek da kontaktirate agenciju American Dream kako bismo Vam saopštili koje mogućnosti postoje za Vas.

 

Završna sam godina fakulteta, odnosno diplomiraću uskoro. Kada bih trebao da se prijavim?

Kandidati koje imaju želju da apliciraju na program bi trebali da se obrate direktno agenciji. Agencija će uputiti kandidate na sve njihove mogućnosti, kao i kada bi najranije mogli da počnu sa programom.

Obično mnogi poslodavci primaju stažiste tokom čitave godine, ali zbog sezone određenih poslova, kao i različitih klimatskih faktora u svakoj saveznoj državi, najbolje je direktno kontaktirati agenciju kako bi mogli da Vam pošalju prave ponude i informacije za Vas!

Svaki kandidat ima drugačije preference, pa je izuzetno teško da se generalizuju sve stručne prakse. Agencija direktno komunicira sa kandidatom, i nakon obavljenog temeljnog interview-a, kandidatu će biti saopštene sve opcije, kako bi mogli da odaberu baš pravu praksu i pravac za sebe.

 

Stay tuned for the next American Dream blog!